Събота, 28 Декември 2013 03:30

Трябват ли ни още банове? Избрана

Написана от  batdjico
Оценете
(47 гласа)
Трябват ли ни още банове? - 4.4 out of 5 based on 47 votes
Криейтив Комънс договорСтатията използва лиценз Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 

Броят на шампионите продължава да се увеличава, както и този на "преработките" на по-стари шампиони, но броят на бановете все още си остава същият.Много хора мислят, че за играта ще бъде добре ,ако към нея се добавят още банове. Това не само ще подобри професионалните игри, но също така ще подобри и SoloQ. Има аргументи, които подкрепят и двете страни на този въпрос. Надявам се да Ви ги представя по възможно най-неутрален начин и искам да Ви представя контра-аргумент на всеки контра-аргумент :D

Това се разбира от само себе си. Аргументът е, че ако има повече банове ще бъде възможно банването на героите, които в момента са небалансирани и напълно могат да съсипят удоволствието от играта. Това също така ще принуди играчите да не разчитат на героите, които са  небалнсирани в момента и да почнат да избират алтернативни шампиони, за да спечелят игрите си.

Контра - Аргумент # 1 - Играчите в SoloQ просто ще забраняват всички "overpowered" шампиони и ще избират някой другите силни герои в този patch,които са свободни. Броят на „караниците“ в champ select може да се увеличи, тъй като би могло да стане по-трудно за играчите да получат шампионите, които те искат. Също така може да се увеличи времето, необходимо за започване на игра.

Контра - Аргумент # 2 - Отборите просто ще съсредоточат своите банове върху един играч и така напълно ще го лишат от героите ,с които той е свикнал или може просто да фокусират бановете си върхи всички support-и, tank-ове и т.н.

Отговор на # 1 - Играчите в SoloQ вероятно ще спорят за банове и избор на герои. В действителност те вече правят това и затова няма да се промени нищо. Що се отнася до бановете само на „overpowered“ шампиони - това също вече се прави. Това само ще увеличи времето, необходимо за да започне играта. Останалата част ще остане почти същата и за играчите ще бъде по-лесно да оправдават по-странните си избори.

Отговор на # 2 – Честно казано професионални играчи просто трябва научат повече шампиони. Про играчите на DotA могат да играят голям брой герои, тъй като те са принудени да играят различни шампиони,защото повечето герои са полезни по свой начин. Мисля, че е много неуважително да си помислим, че про играчи на Лига не могат да увеличат броя на шампионите, които играят. Те не случайно са про играчи. Те трябва да могат да се адаптират, ако баннат любимите им герои.

Същото важи и ако отборите решат да съсредоточат всички си банове върху tank-овете или support-ите или останалите видове герои. Има много шампиони, които могат да се адаптират към позицията (особено tank) или играчите просто могат да разнообразят с нови, „странни“ избори, за да се спрвят със ситуацията.

Dota2 има интересна система за банване, която има пауза по време, на която се избират герои. Системата е следната: три бана за всеки отбор, три избора за всеки отбор, а след това още два бана за всеки отбор и накрая още два избора за всеки отбор. Тази пауза по средата позволява на двата отбора да грабнат тези герои, които искат или са им нужни за тяхната композиция, или да изберат тези герои,които са “overpowered” в момента. Втората фаза за банване дава възможността или да баннат герои, които могат да надвият тяхната композиция, или да баннат герои, важни за противниковия отбор. И в двата случая, това кара и два отбора да направят важните си избори по-рано и после да изберат герои, които могат да свършат същата работа и да допълнят композицията им.

Това ще помогне на непопулярните герои, като им даде шанс да бъдат избрани. Няма съмнение, че в Лига има герои, които просто са по-добри от останалите. Представете си, че някой отбор иска да състави AoE композиция. Първите банове са обичайните. След това те избират Miss Fortune, Sona и Vladimir. Тогава техните противници осъзнават плана им. AoE отбора все още се нуждае от jungler и затова противниците им решават да баннат Amumu и Malphite – два jungler-a, които имат много силно AoE. За късмет, Sejuani все още е в играта и също посва много добре в AoE композицията им и затова я избират.

Контра - Аргумент # 1 Вторият етап за банване няма да има никакво въздействие, тъй като играта има твърде много шампиони, които могат да изпълняват няколко роли и са много силни. Ако не друго,това означава ,че избора на контра – герой може да стане по-трудно. Или в началото  се избира контра – героя или се поема рискът опонентите ви да вземат „overpowered“ шампионите, или се стига до втория етап на банване и контра – героят просто бива баннат. В сегашната система избирането на контра – герой може да се забави до края. Ако противниковият отбор вземе контра-героя, те могат да останат с шампион ,с който не са свикнали толкова добре.

Контра - Аргумент # 2 - Това върви ръка за ръка с първия аргумент – шампионите в Лига са твърде гъвкави. Реално има много малко специализирани шампиони, които се използват. В повечето случаи отборите адаптират едни и същи герои, така че да могат да се впишат във много от ролите и вероятно все още няма да изберат специализираните шампиони, тъй като те просто могат да вземат героите с висок приоритет и да ги адаптират към ролята, която трябва да запълнят.

Отговор на двата аргумента - много е вярно, че шампионите в Лига са твърде силни индивидуално. Това е цялостен проблем с това как те се балансират. Дори и така, има "силни" герои, които просто не се избират, защото вече е избран шампион, който ги унищожава в съответните им lane-ове / джунгла. Ако можеше техните да бъдат баннати техните контра-герои или някой отбор забележи, че първите три избрани героя на противниците им не контрират определен „специален“ герой, то тогава те ще имат възможността да баннат тези герои и така напълно да се подсигурят. По-просто казано, отборите могат да намалят размера на слабостите на някои шампиони, благодарение на втората фаза за банване.

Може да се каже, че ако има повече банове  умението на играчите би се повишило. Още банове може да ги принуди да научат повече шампиони (както обсъдихме) и играчите ще трябва да измислят нови „комбота“, за да може да се възползват по-добре от втория етап за банване.Това ще ги стимулира да научат шампиони, които не са толкова популярни в момента и които могат силно да се противопоставят на „overpowered“ героите.

Контра – Аргумент - хората са мързеливи. Най-просто казано – доста голям брой хора просто не ги е грижа. Те ще банват и ще избират каквото решат. Дори и ако останалите 4-ма души в отбора искат да направят стратегически банове,  докато капитанът не се интересува това няма да се случи. Към това може да се добави и че някои играчи може просто да не притежават героите, с които могат да контрират опонентите си или просто не могат да ги играят толкова добре или не искат.

Отговор – Нямам какво да кажа, истина е....хората са мързеливи.

Източник: Reign of Gaming

 

Последно променена в Събота, 28 Декември 2013 05:30

Медия